Çin'liler 4 Rakamını Uğursuz Kabul Etmekte!

Antik Çin'de sayılar gündelik yaşamlarında büyük önem taşımakta. O günlerden gelen bazı inançlar hem Çin'i hemde çevre kültürleri büyük bir ölçüde etkilemeye devam etmek



Günümüzde bile devam eden tuhaf inançlar etrafında birçok önemli durumunu ortaya çıkarmıştır. Çin tarihi olan ve Japonya ve Kore gibi ülkelerde 4 rakamı uğursuz olarak kabul edilmekte. Bunun asıl nedeni ise Çin'in Mandarin lehçesinde 4 sayısının telafuzu olan "si"nin aynı zamanda "ölüm" kelimesi ile aynı anlama gelmesidir. Japonca'da "Shi" ve Korece'de "sa" olan bu kelime yüzünden asansörlerin binaların 4 sayısı birçok yerde kullanılmıyor.

Tetrafobi olarak adlandırılan 4 korkusu batıl inanç kültürünü ciddi bir şekilde etkilemektedir. Çin'de özellikle bayram, festival gibi özel günlerde yada biri hastalandığında 4 rakamı kesinlikle söylenmez. Çünkü uğursuz kabul edilir. Hatta üstüne üstelik rakamın geçtiği sayılarda kullanılmaz 14, 24, 34 gibi sayılar kullanılmaz. Mesela düğünlerde masalar sayı ile numaralandırılmaz onun yerine 3A, 13A 23A 33A gibi ifadeler ile belirtilir. Uğursuz olarak kabul edilen 4 sayısı öyle bir yer almış olacak ki hükümetin savaş uçakları bile dört sayısından sonra adlandırılmış. Aslında “Shenyang J-5” uçağındaki rakamın 5 olmasının nedeni bu batıl inançtır.

Benzer şekilde diğer ülkelerde de bu tarz durumlar mevcuttur. Kore’de 4. kat yerin “F” ifadesi kullanılır. Hong Kong’da bazı büyük gökdelenlerde 40 ve 49 arasındaki tüm katlar atlanmış, 39. kattan sonra 50. kat gelmektedir. Tayvan ve Güney Kore’nin donanmaları gemilerinde fors numarası olarak 4 rakamını kullanmazlar. Antik Çin’den günümüze gelen bu inançlar, bugün bile insanların yaşamlarını şekillendirmekteler. Antik Çin’de sayılar büyük bir önem taşırdı. İlginçtir ki eski Çinliler 6’ya şans, 8’e zenginlik gibi anlamlar yüklemişken; 4’le ölüm ve felaketleri ilişkilendirmişlerdir.


Siz dört rakamını uğursuz buluyor musunuz?