Birçok öğretmen arkadaşımızın karşılaştığı, e-okula not girişi yapılırken veya herhangi bir sınıf listesini alırken öğrenci isimlerini listelemede hata ile karşılaşmamızın nedeni ve çözümünü anlatmaya çalışacağım.
Aslında temel neden İnternet Explorer programından kaynaklanıyor. İnternet Explorer da sürekli sorun çıkaran bir internet tarayıcı programı olduğu için bu tür sorunlarla karşılaşabiliniyor.
1- Bu sorunun ilk nedeni İnternet Explorer 9 veya daha üstü sürümlerinin e-okul sistemi ile uyum sorunu yaşamasından kaynaklanıyor olabilir. Bunun için yapmanız gereken ilk önce İnternet Explorer programınızın sürümünü kontrol etmek. Bunun için;
Sağ üst köşedeki ayarlar kısmına tıklanır ve “İnternet Explorer Hakkında” seçeneğine tıklanır. Açılan menüden program sürümü kontrol edilebilir.
Kontrol işleminden sonra yine ayarlar kısmına tıklanarak burada bulunan “Uyumluluk Görünümü Ayarları” seçeneğine tıklanır.
Menü çubuğundan “Araçlar” sekmesine tıklanır ve açılan menüden “Uyumluluk Görünümü Ayarları” seçeneğine tıklanır. Açılan ikinci menüde “Şu web sitesini ekle” kısmında e-okul sisteminde olduğumuz için meb.gov.tr yazacaktır. “Ekle” seçeneğine tıklayıp alt sağda bulunan kapat seçeneğine tıkladığımızda işlem gerçekleşmiş olcaktır.
Artık explorer penceresini kapatıp tekrar açarsak ve e-okul sistemine girersek sorunun ortadan kalktığını göreceğiz.
www.java.com.tr adresine girip burada “Ücretsiz Java İndirme'' butonuna tıklayınız. Eğer bu sayfayı İnternet Explorer programı ile açmışsak ki öyle yapmanızı öneririm butona tıkladığınızda en altta “Çalıştır”, “Kaydet” ve “İptal” şeçeneklerini olduğu bir araç çubuğu çıkar. Buradan “Çalıştır” seçeneğine tıklayıp java programını bilgisayarımıza kuruyoruz. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra Başlat-Denetim Masası oylunu izleyerek denetim masasına giriyoruz ve burada bulunan “Java” seçeneğine tıklayınız.
Açılan menüde ilk önce “Add” çeneğine tıklıyoruz ve e-okulun hangi sayfasında hata alıyorsak o sayfanın adresini kopyala yapıştır yöntemi ile “Location” yazan kısma yapıştırıyoruz. Burada kopyala işlemi sırasında farenin sağ tuşunu kullanabilirsiniz ancak “Location” kısmına yapıştırırken farenin sağ tuşu çalışmadığı için klavyeden Ctrl+V tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Daha sonra “Add” butonuna tıklayıp “Ok” butonuna tıkladığınızda işlem tamamlanmış olacaktır. Artık e-okul siteminde büyük olasılıkla herhangi bir hata ile karşılaşmayacaksınız.
Açılan menüde üstte bulunan seçeneklerden “Security” seçeneğine tıklıyoruz ve altta bulunan “Edit Site List” seçeneğine tıklıyoruz.
2- Birinci maddedeki işlemi yaptığınızda sorun çözülmez ise sorunun sebebi java uygulamasının e-okul sistemini engellemesinden kaynaklanıyordur. Bu sorunun çözümü için ilk önce java programının son sürümünü bilgisayarınıza yüklemeniz gerekmektedir.
E-okul Nedir ?
e-Okul, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) projesi kapsamında 2007 yılının Ocak ayında kullanıma açılmış olan bir okul yönetim bilgi sistemi web yazılımıdır. Bir öğrencinin okula kaydından başlayıp, mezuniyetine kadar olan tüm süreci içeren bir sistemdir. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmektedir.
Devlet ve özel ilköğretim okulları, anaokulları, özel eğitim kurumları, ortaöğretim kurumları e-okul sisteminde işlem yapmaktadır.
E-Okul Yönetim Bilgi Sistemi Nedir?
E-Okul yönetim bilgi sistemi öğretmenlerin giriş yaparak, öğrencilerin sınav notlarını yazdığı ve düzenli olarak sınav sonraları bilgi vermeleri amacıyla yine aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan bir diğer eğitim öğretim bilgilendirme internet uygulamasıdır. E-Okul yönetim bilgi sistemi öğretmenlerin de öğrenciler üzerindeki takibini artıran bir uygulama olup, her öğretmene özel kullanıcı adı ve şifresi ile girişi vardır. E-Okul yönetim bilgi sistemine öğretmen ve okul idarecileri dışında başka kimsenin erişimi yoktur.
E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi Nedir ?
E-Okul MEB Okulların yarıyıl tatiline girmesine az bir süre kala, velilerin en çok merak ettiği konulardan biri öğrencilerin karne notları oldu. Veliler E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi sayesinde sadece bilgisayar ile öğrencilerin karne notlarını sorgulayabilecekler. E-Okul öğrenci girişi uygulaması ile MEB bu anlamda velilere büyük bir kolaylık sağlamış oldu.
E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi (VBS), 8 yıl önce öğrenci ve velilerin kullanımına sunulmuştur.. Kullanılmaya balandığı günden beri sürekli güncellenerek öğrenci ve velilerinin hayatını kolaylaştırmaktadır. Basit bir kullanıma sahip olan VBS öğrenci ile ilgili birçok bilgiyi içerisinde barındırır. Peki E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemine nasıl giriş yapılır?
E-OKUL'A NASIL GİRİŞ YAPILIR?
-Yukarıda ki linke tıkladıktan sonra üst kısımda yer alan "Veli Bilgilendirme Sistemi Giriş" bölümüne tıklayınız.
-O kısmın altında yer alan "Öğrenci T.C. Kimlik No" ve "Öğrenci Okul No" kısımlarını doldurup yandaki kutuda yazan rakamları sağ taraftaki boş alana giriniz.
-Ardından açılan sayfada karşınıza her açılışta farklı sorular gelecektir. Bu sorular öğrencinin kimlik bilgilerini doğrulamak amaçlıdır. Bilgileri doğru ve eksiksiz girdikten sonra öğrencinin fotoğrafını seçiniz.
-İşlemleri yaptıktan sonra alt kısımda yer alan "Tamam" butonuna tıklayınız.
-Son olarak açılan sayfanın sol tarafında öğrenciye ait bilgiler yer alacaktır. Öğrenmek istediğiniz bilginin üzerine tıklayınız.
E Okul Girişi Neden Giriş Yapılmıyor - Neden Açılmıyor?
E-OKUL'DAN ULAŞABİLECEĞİNİZ BİLGİLER
-Devamsızlık Bilgisi
-Not Bilgisi
-Haftalık Ders Programı
-Sınav Tarihleri
-Öğrenciye okul tarafından verilen belgeler (Takdirname Belgesi, Teşekkür Belgesi, Onur Belgesi)
-Öğrecinin yıl sonu notları
-SorumlulukOrtalama Yükseltme Puanları
-Nakil Durumu
-Anadolu Meslek Programı Yerleştirme Sonuçları
-Anadolu Teknik Programı Yerleştirme Sonuçları
-Pansiyon zaman çizelgesi
-Pansiyon yemek menüsü
-Pansiyon devamsızlık bilgileri
-Pansiyon izin bilgileri