Alışık olduğumuz nüfus cüzdanları tarih oluyor. Tüm özelliklerin tek bir kartta mevcut hale getirilen çipli kimlikler hayatımızda yer edinmeye geliyor. 1 GB'a kadar veri depolama özelliğine sahip kimlikler, parmak izi, avuç içi izi gibi tanımlayıcı özelliklere sahip olacak.
Pilot illerde deneme sürecinde olan çipli kimlikler, ülke genelinde kullanıma sunulacak. Uluslararası standartlara uygun çipli kimlik kartlarıyla farklı belgeleri ve kartları taşıma zorunluluğu olmadan tek kimlik ile tüm işlemlerinizi yapabileceksiniz. Herkesin bu kimliklere geçmesi mecburi fakat bunun bir de bedeli olacaktır.
Çipli Kimliklerin Fiyatı Ve Başvuru Tarihi!
Pembe ve mavi renkli cüzdanların yerine kullanılacak çipli kimliklerin 10 yıllık kullanımı için 18 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Karta ilişkin yasal düzenleme, 27 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. İlk başvurular ise 14 Mart 2016 tarihinde Kırıkkale'de başladı.
Çipli Kimlikte Yer Alacak Özellikleri Sizler İçin Sıraladık:
- E-imza olarak kullanılacak. Böylelikle kamu hizmetlerinden faydalanan kişilerin hak sahipliği güvenilir ve kolay olacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklı usulsüzlük ve yolsuzluk asgariye inecek.
- Kartta, biri görsel, diğeri elektronik olmak üzere iki farklı bilgi tutma ortamı bulunuyor. (Bunlardan birincisinde; kart sahibine ait fotoğraf ve T.C. kimlik numarası, adı, soyadı ve doğum yerinin yer aldığı nüfus bilgileri, ikincisin de ise kart sahibine ait nüfus bilgilerinin elektronik olarak tutulduğu yonga bulunacak.
- Kimliğin içinde kişinin parmak, avuç içi ve damar izi gibi tanımlayıcı unsurlar bulunuyor.
- Kimlik kartınızın başka birinin eline geçmesi esnasında kart bloke edilecek ve kullanılamayacak.
- Vatandaşa ait nüfus bilgileri yonga setinde tutularak güvenli bir sistem sağlanılacak.
- Kimlik kartı üzerindeki çip ile, vatandaşa verilecek hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik, farklı güvenlik yöntemleri ile kimlik doğrulama yapılabiliyor.
- Her kartın içinde kişiye özel sertifikalar yer alacak, bu çerçevede hem şifre istenebilecek, hem de
kişinin parmak, damar ve avuç izi üzerinden biyometrik doğrulama yapılabilecek.
- Aile hekimliği, eczane, otomasyon sistemli hastanelerde ve sağlık ocaklarında kullanılacak.
- E-Devlet kapsamında olan tüm hizmetlere, internet erişiminin olduğu her yerden kimlik kartı ile erişim sağlanacak.
- Kimlik kartı ile vatandaşlar farklı belge, kart taşıma zorunluğu olmadan kimlik doğrulaması yapacak.