YouTube Lisans Anlaşmazlığı Yaşıyor: Ünlü Sanatçıların Müziklerini Kaldırdı

YouTube, yaşanan son lisans anlaşmazlığının ardından ünlü sanatçıların müziklerini kaldırdı.



Son birkaç gündür YouTube kliplerinde Adele, Green Day ve REM gibi sanatçıların şarkıları da dahil olmak üzere bazı parçaların eksik olduğunu fark etmiş olabilirsiniz.

Bunun nedeni, YouTube ile yakın zamanda sona ermesi beklenen ortaklığını yenilemeyen Avrupa Sahne Yazarları ve Bestecileri Derneği (SESAC) ile yaşanan bir lisans anlaşmazlığıdır.

YouTube Ünlü Sanatçıların Müziklerini Kaldırdı

Ama henüz anlaşma süresi dolmadı. Yine de, YouTube SESAC sanatçılarının müziklerini kaldırıp kullanıcılara bir hata mesajı gösteriyor.

Peki YouTube neden bu kadar aceleci?

YouTube’un konumunu güçlendirmek amacıyla yaptığı bir pazarlık taktiği olabilir.

Yani YouTube’un, SESAC sanatçılarının kuruluşa baskı yaparak bir anlaşmaya varmasını sağlamak amacıyla, müziği kaldırarak müzakerelerde öne geçmeyi hedeflediği anlaşılıyor.

Açık olmak gerekirse, yayıncılar müzik endüstrisinde daha fazla güce sahip ve bu yaptırımlar sonucunda SESAC’a baskı yapması muhtemel olan yayıncılık grupları. Bu nedenle, YouTube’un istediği anlaşmayı elde etmek için yaptığı parlak bir taktik hamle olabilir ve beklenti, seçilen sanatçıların uygulamadan yalnızca kısa bir süreliğine kaldırılmasıyla bunun kısa sürede çözüleceği yönünde.

Ancak, Universal’ın TikTok’tan müzikleri kaldırma sürecinin gergin görüşmelerin ortasında aylarca sürmesi gibi, bunun da uzaması ihtimali var.

SESAC’ın bu konuda aynı düzeyde güce sahip olduğunu düşünmüyoruz, ancak şimdilik, birkaç önemli sanatçının müziği ABD’deki uygulamada yok.