Doğum Süt İzni Kaç Gün? Doğum için İzin Süresi Ne Kadar?
Kamu personellerini yakından ilgilendiren gelişme taslağı mecliste sunuldu. Memurlara yönelik düzenlemeye göre kadınlar, doğum sonrası istedikleri taktirde 24 ay ücretsiz
01 Temmuz 2016 20:09 GenelDoğum yapacak çalışan bayanların kafasını kurcalayan sorulara her yeni gün bir yenisi eklenirken, şimdi de yeni tasarı meclisten geçmek üzere. Özellikle kamu personellerini yakından ilgilendiren değişiklik, doğum yapanlar için önem arz ediyor. Memurlar artık doğum yaptıktan sonra 24 ay ücretsiz izin yapabilecekler. Tasarının 2016 yılı içerisinde kesin olarak geçmesi ve onaylanması bekleniyor. Özel sektör çalışanları ise dertli. Çünkü onlar için bir değişiklik olmayacak ve normal iş kanununa göre izin kullanabilecekler.
Doğum izni için merak ettikleriniz:
-Doğum izni alabilmem için çalıştığım yerde belli bir süreyi doldurmam gerekiyor mu?
-Doğum izni için işyerinde belli bir süre çalışma zorunluluğu bulunmamaktadır. Doğum halinde her halikarda izin kullanma hakkına sahipsiniz.
Doğum İzni Süresi Ne Kadar?
Doğum izni süresi doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta yani 4 ay olmaktadır. Fakat herhangi bir sağlık problemi olmadığı taktirde, işçi çalışmak isterse daha işe daha erken başlayabilir. Bu süreçte doğum yağacak kişinin mağdur olmaması adına devlet tarafından "iş görememezlik ödeneği" ödenir. Ödeme ise doğum izninin ardından SGK'dan tahsil edilir. Bu ücreti alabilme hakkını elde edebilmek için ise doğum öncesinde yer alan son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir. Doğum izni bittikten sonra 2 ay ücretsiz izin kullanma hakkına sahiptir.
Doğum İzni Nasıl ve Nereden Alınır?
Doğum izni, doğum yapacak kişi tarafından karar verilemez. Doktordan hamilelik için rapor almaları gerekmektedir. Alınan rapor çalışılan yerin ilgili birimine verilir. Bu belge, kadın doğum hastanelerindeki kadın doğum servisinden veya normal devlet hastanelerinin kadın doğum servisinden alınabilmektedir. Belgeyi kendi işyerine bildirdiği gibi sigorta kurumuna da bildirmesi gerekmektedir. İlgili sigorta kurumuna bildirmek önemli rol oynamaktadır. İş kanunu çerçevesinde haklarından yararlanabilmek için zorunludur.