Google Fuchsia Nedir? Fuchsia OS Hakkında Merak Edilenler

Google'ın açık kaynaklı işletim sistemi Fuchsia OS hakkında merak edilenler sizlerle.

Google'ın Fuchsia adlı açık kaynak kodlu işletim sistemi, pembe ve morun karıştırılmasıyla elde edilen bir renkten adını alan açık kaynaklı bir işletim sistemidir.

Linux tabanlı olan öncülleri Android ve ChromeOS'un aksine, Fuchsia Zircon üzerine inşa edilmiştir.

Son zamanlarda Fuchsia hakkında bazı tartışmalar oldu ve bazıları Android'in yerini alabileceğini tahmin ediyor.

Fuchsia'nın yakın zamanda telefonlara, PC'lere ve Chromebook'lara gelmesi pek olası olmasa da, işletim sisteminin basitleştirilmiş bir sürümünün Android'e entegre edilmesinden bahsediliyor.

Google Fuchsia Nedir?

İşte, Google Fuchsia hakkında bilinmesi gerekenler…

Fuchsia, bir çekirdek, kütüphaneler, kullanıcı alanı hizmetleri ve sürücüler içeren Zircon üzerine inşa edilmiştir.

Google, Fuchsia'nın Zircon'un mikro çekirdek benzeri mimarisi nedeniyle güvenilir kod miktarını azalttığını iddia ediyor.

Şirket, Fuchsia deposunu ilk olarak Ağustos 2016'da GitHub'da yayınladı. Daha sonra 2021'in başlarında Google Nest Hub cihazlarına yapılan güncellemeler aracılığıyla tüketici pazarlarına dağıtıldı.

Fuchsia'nın Rolü ve Geleceği

Spekülasyonlara rağmen, Google'da Chrome ve Android Kıdemli Başkan Yardımcısı Hiroshi Lockheimer, Fuchsia'nın Android veya ChromeOS'un yerini almaya yönelik olmadığını açıkladı.

Google, güvenliği ve verimliliği artırmak için şirket tarafından geliştirilen, Android'in basitleştirilmiş bir sürümü olan Microdroid'e alternatif olarak Fuchsia'yı kullanabilir.

Ancak Google'ın Fuchsia için gelecekteki planları, çok sayıda projeyi rafa kaldırma geçmişi nedeniyle belirsizliğini koruyor.

Google, Ferrochrome adlı bir Chromium OS sürümüyle sanallaştırma yeteneklerini gösterdi.

Bu tanıtım, Android 15 sürümünün bir parçasıydı ve Fuchsia'nın daha fazla cihazda yer alma potansiyelini gösteriyordu.

Google'ın projeleri rafa kaldırma geçmişine rağmen, Fuchsia'nın geliştirilmeye ve gelecekteki cihazlara entegre edilmeye devam etmesi bekleniyor.

Şirketin en yeni projesi olan microfuchsia, Fuchsia OS'nin sanallaştırma yoluyla cihazlarda çalışmasını sağlamayı ve potansiyel uygulamalarını daha da genişletmeyi amaçlıyor.

didem-bektas
Didem Bektaş
Tüm yazıları