Mitsubishi, Yeni Gelişen Honda-Nissan İttifakına Katılabilir

Otomobil devleri birleşme kararı aldı: Honda ile Nissan ittifakına Mitsubishi de dahil oluyor.

Nissan'ın yüzde 34'üne sahip olduğu Mitsubishi, Nissan'ın Honda ile planlanan ortaklığına katılmayı hedefliyor.

Mitsubishi, Honda-Nissan Ortaklığına Katılıyor

Bu yılın başlarında Honda ve Nissan, yeni bir ortaklığı değerlendirmek için bir mutabakat zaptı imzaladılar. İki büyük Japon otomobil üreticisi arasındaki potansiyel işbirliğinin elektrikli araçlara ve otomotiv yazılım platformlarına odaklanması bekleniyor. Japon kaynaklara göre, şimdi Nissan'ın %34'üne sahip olduğu Mitsubishi de anlaşmaya dahil olmaya hazır görünüyor.

Kaynaklara göre Mitsubishi, Honda-Nissan ittifakına katılacak ve gizlilik anlaşması imzaladıktan sonra iki otomobil üreticisiyle görüşmelere başlayacak. Ortaklığın, üç otomobil üreticisinin Tesla ve BYD ve Geely gibi güçlü Çinli elektrikli otomobil şirketlerine yetişmesine yardımcı olması bekleniyor. Bu şirketler halihazırda elektrikli otomobiller için araştırma ve geliştirmeye çok daha fazla kaynak yatırmış ve tedarik zincirini ölçeklendirmişti.

Mart ayında Honda ve Nissan, "güçlerini birleştirmenin gerekli olduğunu" ve şirketlerin "elektriklendirmeyi hızlandırmaları gerektiğini ve hızlanmanın yatırım anlamına geldiğini açıklamıştı. Honda CEO'su Toshihiro Mibe, Honda'nın elektrikli otomobil alanında "en iyi koşucu" olması için 2030'u işaret etmişti.

Bu anlaşmanın ana odak noktası, markalar arasında kullanılan araç içi yazılımın standartlaştırılması olacak ve Honda ile Nissan temel yazılımı geliştirecek. Şirketler, yazılım mimarisini Mitsubishi’de de kullanmayı görüşecek.

İttifak ayrıca, üç marka için, yeni modeller de üretebilir. Mitsubishi, Japonya'da plug-in hibritler ve pikap kamyonetler satıyor; Honda'nın kendi pazarında rekabet etmediği iki alan. Mitsubishi, Honda için araç tedarik edebilir ve iki şirket, muhtemelen Japonya'nın küçük kei otomobil segmentinde şehir otomobilleri konusunda da iş birliği yapabilir.

Mitsubishi'nin ortaklığa katılmasıyla birlikte, üç markanın toplam küresel satışı 8 milyondan fazla olacak; bunların 4,1 milyonu Honda'dan, 3,4 milyonu Nissan'dan ve yaklaşık 800.000'i Mitsubishi'den gerçekleşecek.

Her şey plana göre giderse, Japonya iç pazarı iki büyük holdinge bölünecek: Honda-Nissan-Mitsubishi ve Subaru, Mazda, Suzuki, Daihatsu ve Hino Motors ile bağlantıları olan Toyota. Toyota liderliğindeki grubun toplam satış hacmi 16 milyon adet.

didem-bektas
Didem Bektaş
Tüm yazıları